Srbská fazolová polévka
5. 4. 2020
Polévky, jejichž příprava trvá delší dobu, uvařte vždy více. To proto, že menší množství nedá výrazně méně práce. Postavte tedy na plotnu rovnou větší hrnec. také na ohřívané si pochutnáte.
Příprava: 40 minut
Máčení: 6 až 8 hodin
Vaření: 2 hodiny mírným varem
Suroviny pro 8 osob:
- 500 g bílých fazolí
- 400 g prorostlé slaniny
- 2 bobkové listy
- 3 hřebíčky
- 5 bobulek jalovce
- 1 lžička majoránky
- 2 cibule
- 2 červené papriky
- 2 zelené papriky
- 500 g pórku
- 2 lžičky masoxu
- sůl a pepř
- 2 lžíce sladké papriky
- 1 lžíce bylinkového octa
- 1/8 l šlehačky
Vhodná příloha:
Selský chléb s máslem, těžší červené víno.
Příprava:
- Fazole přeberte a nejlépe přes noc namočte do 1 1/2 l studené vody. V téže vodě je mírným varem vařte 100 minut se slaninou a kořením, které dejte do sáčku. Přidejte cibuli nakrájenou na kostičky.
- Očištěnou zeleninu omyjte, nakrájejte na tenké nudličky a přidejte do polévky.
- Fazolovou polévku okořeňte masoxem, osolte, opepřete, sáček s kořením vyjměte.
- Papriku, ocet a šlehačku rozkvedlejte a vmíchejte do polévky. Nechte přejít varem a dochuťte. polévka by měla mít ostřejší chuť. Slaninu vyjměte, drobně pokrájejte a vraťte do polévky.